Har det redan gått 100 år?

Fredriksdal fyller år, 1918 - 2018

2018 är Fredriksdal och helsingborgarnas år. Men som alla bra historier börjar vi från början. Och i det här fallet betyder det alltså för 100 år sedan. För det var då som Fredriksdal bytte ägare och Helsingborgs stad kunde påbörja arbetet med att förvandla familjen Trapps privata trädgård till ett av Sveriges till ytan största friluftsmuseum.

En gåva som nu alltså ska firas under ett helt år. Redan nu kan du förstås njuta av Fredriksdal och fram till säsongspremiären den 29 mars är det fri entré och öppet dagligen mellan klockan 10:00-16:00. Smygstarten på det riktiga partajet börjar den 17 mars med öppet hus och ”Fredriksdal 100 år i dag” på Kulturmagasinet. Det blir en heldag fylld med historiska festligheter, kaffe och tårta för alla och visningar i magasinen samt guidningar på Fredriksdal och i Helsingborg.

Höjdpunkten för firandet kommer annars att gå av stapeln i början av sommaren. Närmare bestämt den 6 juni. Då blir det stor folkfest med ett kombinerat jubileumskalas och nationaldagsfirande. Dagen till ära behöver ingen besökare betala entré och några presenter är det inte heller på tal om. Fredriksdal har redan allt som behövs.

Utöver det vanliga programmet kan du förvänta dig roliga aktiviteter och föreställningar, intressanta utställningar och arrangemang på temat 100 år. Och inte bara på Fredriksdal. För Fredriksdal är mer än de saker, byggnader och berättelser som finns bakom våra välklippta häckar. Det finns gott om platser och hus i Helsingborg som har historisk koppling till friluftsmuseet och under året kommer dessa att lyftas fram med bland annat stadsvandringar i city. 2018 kommer sannerligen att bli ett år att minnas på Fredriksdal och starten på 100 nya år som Helsingborgs mest folkkära friluftsmuseum.

Mer om jubileumsåret

Evenemang

Vad: Fredriksdal firar 100 år
När: Hela 2018
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré fram till säsongspremiären 29 mars. Ordinarie pris: 70 kronor. Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år.

Mer information om programmet kommer!