Ett stort tack för 2018

Starten för jubileumsåret 2018 påbörjades redan för 100 år sedan när Gisela Trapp donerade Fredriksdal till Helsingborgs stad. En storartad och generös akt som bara kan mäta sig med det fantastiska stöd som vi har fått av alla våra besökare under året 2018.

Oj, 365 dagar senare och 2018 bara försvann och är nu en del av vår ständigt växande historia på Fredriksdal museer och trädgårdar. Vi är fortfarande lyriska över det fantastiska jubileumsåret och så här i backspegeln har 2018 varit en stor framgång.

Det började lite kyligt med snö och modd på själva invigningsdagen 17 mars. Men det ruskiga marsvädret var dock inget hinder för våra besökare som trotsade minusgrader för att fira donationsdagen av Fredriksdal till Helsingborgs stad. Invigningsdagen var startskottet på ett kalasår med festliga arrangemang och aktiviteter, utställningar och intressanta föreläsningar. Allt på temat Fredriksdal, förstås.

Bland annat gjorde fotoutställningen 100 bilder – mitt Fredriksdal stor succé. Här visade vi upp ett urval av bilder som Helsingborgs fotoklubb hade tagit på Fredriksdal under 2017. Även utställningen På landet mitt i stan togs emot med öppna armar. Själva utställningen blev en stor framgång men ännu mer betyder den fina responsen från besökarna. Med Landet mitt i stan lyckades vi skapa bättre förståelse och kontakt hos våra besökare med vad vi faktiskt arbetar med på daglig basis bakom våra gröna häckar. Intresset för bevarande har aldrig varit större och detta är vi oerhört glada för.

En annan publikfavorit har varit 100 anledningar att besöka Fredriksdal. Ett roligt koncept som fått de flesta av våra följare att trycka på gillaknapparna i våra sociala kanaler. Vem kunde tro att intresset för våra samlade favoriter och tokigheter skulle bli så stort som det blev? Precis som intresset för nationaldagen. På Sveriges egna dag träffade vi många bekanta vänner men också ett stort antal nya besökare som var på Fredriksdal för första gången. Ett kvitto på att vårt gröna arbete gör att allt fler får upp ögonen för Helsingborgs gröna oas. Detta till trots att den gångna sommaren var en av de varmaste och torraste på flera, flera år.

Jubileumsåret 2018 har på alla sätt varit en stor succé. Och vi kan fortfarande inte tänka oss en bättre avrundning än hyllningsutställningen Med känsla för grönt som öppnade på Dunkers kulturhus 15 december 2018. Utställningen visas fram till och med 1 september och är lika delar utställning som en hyllning till det gröna bevarandearbetet som påbörjades för redan 100 år sedan.

När vi nu har tagit våra första steg på resan mot de kommande 100 åren summerar vi 2018 med ett stort leende på läpparna. Utställningar och arrangemang, besökare och personal – det har varit omöjligt att ta miste på den där härliga känslan av att vi fyllde 100 år. Den har synts i ansiktet på såväl besökare som hos vår egen personal. Ja, faktum är att allt vi har gjort under 2018 har genomsyrats av en härlig känsla som mynnat ut i nya ögonblick och livserfarenheter. Ett stort tack till alla er som gjorde 100-årsjubileet till ett år att minnas.

Personalen på Fredriksdal museer och trädgårdar