Nyhet: Skogsbad i september

En av höstens nyheter, eller möjligen kan man kalla det sensommaren, är skogsbadet 5 september. Ett led i att öka välmåendet genom aktiviteter i naturen. Tidigare i sommar har vi exempelvis haft yoga och detta blir således en förlängning av den populära aktiviteten. Fast i helt annan form. 

Från Japan till Fredriksdal i Helsingborg. I Japan heter det Shinrin-Yoku och har varit populärt sedan 1980-talet. Nu tar skogsbad världen med storm och fördelarna har visat sig vara otroligt starka. Under september kan du följa med på gröna skogsbad på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Det händer alltid något runt omkring oss, vår vardag kräver mycket av oss och vi behöver hela tiden rikta uppmärksamhet och ta ställning till både det ena och det andra. Detta gör vi både medvetet och omedvetet. Till slut blir intrycken för många och vi tvingas sortera bland dem. Den här sorteringen är oerhört tröttsam för vårt sinne och för att inte tappa bort vår förmåga att kunna rikta vår uppmärksamhet och fokusering behöver vi med jämna mellanrum återhämtning.

Naturen har svaret och här finns det en mängd saker att spontant fascineras över, sådant som inte kräver något beslut av oss. Här behöver vi inte ta ställning eller besvara, inte heller läsa av sociala koder och oroa oss över hur vi uppfattas av andra. I naturen hittar våra sinnen sin efterlängtade vila, den minskar stress och sänker både pulsen och blodtrycket.

Fredriksdals miljöer är variationsrika med en mängd sköna platser att koppla av på, en grön oas mitt i stadens pulserande brus. På den här vandringen njuter vi på ett annat sätt än du kanske är van vid genom att hitta platser som du inte tidigare varit på.

Skogsbad på Fredriksdal genomförs av Grönt & Lugnt, vilka har specialiserat sig på kopplingen mellan natur och hälsa. På grontochlugnt.se kan du läsa mer om deras övriga vandringar i skogsmiljö.

Vid regn flyttas aktiviteten till ett annat tillfälle.

Tid: 2 timmar

Kostnad: 350 kronor, med Kulturkort 315 kronor. Entré till Fredriksdal ingår.

Anmälan via kulturbutiken eller i Fredriksdals entré.