Prova på i smedjan – gör ditt eget eldstål

Mystisk och mytisk, dånande och smutsigt, hårt arbete och inte minst magiska svärd. Det är många tankar som far genom ens huvud när man tänker på smide och smedjor. I sommar erbjuder vi fyra tillfällen när du kan prova på att smida.

I vår smedja på Fredriksdal smids inte några svärd men däremot vardagliga viktiga föremål i järn och stål. Smedjan byggdes i slutet av 1880-talet. Ursprungligen stod den vid Ramlösavägen i sydöstra Helsingborg och drevs av smeden Anders Jönsson och hans ättlingar. Anders Jönssons barnbarns barn Manfred Andersson blev den siste smeden. Han slutade 1967 och då flyttades smedjan till Fredriksdal.

Numera är oftast Harlyckesmedjan tyst men ibland hörs det återigen hammarslag. Skolklasser gästar smedjan för att få prova på smideskonsten, smidesvolontärer smider och det tillverkas föremål under Mikaeli och vår julmarknad. Och i år, för förstagången erbjuder vi också besökare att få prova på att smida tillsammans med Ricky Wrentner, en av museets pedagoger.

På agendan står att smida en väggkrok, ett utmärkt ”tränaföremål” inför det svåra smidet av eldstålet. Tunna ändar som skall formas men som lätt brinner i ässjans värme. Eldstålet skall värmas upp för att sedan doppas i vatten så att det härdas och kan ge ifrån sig gnistorna som ska bli eld. Ett eldstål som räcker för att tända tusen eldar och fler därtill.