Vinnaren av Rosenkransen 2020 är Flora Linnea

Rosenkransen 2020 går till växtbutiken Flora Linnea som drivs av Max och Lisa Sommelius. Under pågående Rosdagar mottog de priset lördagen den 27 juni.

Max och Lisa Sommelius tog över Flora Linnea 2005 och har sen dess med hängivenhet, stort engagemang och ödmjukhet utvecklat verksamheten som finns i anslutning till Fredriksdal museer och trädgårdar.

Juryns motivering fortsätter:

Flora Linnea har idag ett närmast ofattbart stort sortiment av rosor. Betoningen ligger på Austinrosor som man har licens att föröka upp och sälja, men man har också ett imponerande sortiment av inte minst gammaldags buskrosor, Grönt kulturarvsrosor, ja till och med vildrosor. För samkomponering med rosorna finns alltid vackra väl utvalda växter inte minst perenner och klematis.

Flora Linnea odlar själv fram sina rosor, vilket är imponerande i tider med stenhård konkurrens från Garden-Centers och internationella företag i trädgårdsbranschen. På härdiga grundstammar producerar Flora Linnea svenskodlade rosor av högsta kvalitet. Den praktiska odlingen ute på frilandet sköts av egna kunniga medarbetare.

Postorderverksamheten är viktig för Flora Linnea och tusentals försändelser skickas varje höst och vår till ivriga kunder runt om i landet som läst Flora Linneas inspirerande hemsida.

Flora Linnea har satsat på hög kvalitet men också det viktiga konceptet att ge sig tid med det personliga mötet med alla sina kunder. Förslag på lämpliga rosor varvas med handfasta råd om odling men också med inspirerande råd om dofter, färgnyanser och spännande växtkompositioner.

Max och Lisa och Fredriksdal har alltid haft ett fint ömsesidigt samarbete. Alla de rosor som finns i Rosariet har också Flora Linnea ambitionen att ha i sitt sortiment. Man kan därmed erbjuda Fredriksdals besökare alla de rosor som de sett och upplevt i Rosariet. Kring Fredriksdals Rosdagar har det alltid varit självklart att samarbeta. Själva butiken med sitt innehåll och estetik utgör en fin ingång eller utgång för museets besökare.

Max har slutligen gjort en stor insats för Pom, Programmet för odlad mångfald, genom att delta i arbetet med uppförökningen av rosmaterialet till Nationella genbanken och till försäljning som Grönt kulturarv.

Med Fredriksdals utmärkelse Rosenkransen vill juryn ge er Max och Lisa, ett stort erkännande och uppmuntran för att ni ska kunna orka fortsätta driva ert gemensamma livsverk, Flora Linnea. Er passion för rosor berikar oss alla redan ”frälsta” men kommer också att skapa nya rosenentusiaster nu och i framtiden.

Rosenkransens jury 2020:

Maria Axelsson – projektledare, Fredriksdal museer och trädgårdar
Mischa Billing – sommeliér – vinkännare
Lisa Ising – skribent
Lars-Åke Gustavsson – Nordens främste rosexpert
Lars-Gunnar Lindberg – ordförande Sydrosen, Rosensällskapet
Maria Nyman-Nilsson – landskapsarkitekt, Fredriksdal museer och trädgårdar
Helene Toresdotter – fotograf

Rosdagar på Fredrikdal 27-28 juni

Med rosvandringar och inspiration från de främsta rosexperterna. Begränsat antal platser. Rosvandringar och visningar bokas på plats.