Utställningar

Litha

Möt natur, djur, kultur, konst och mycket annat i våra sevärda och lärorika utställningar. Vissa är riktiga långkörare och andra visas endast under en säsong.

Biofili – en kärlekshistoria av Elin Unnes
I årets utställning får du komma blommorna inpå livet och uppleva vad biofili innebär – att knyta an och få kontakt över artgränserna. En långsamt psykedelisk trädgårdspromenad där du kan se en blomma i ögonen och lyssna med ditt inre öra.
Familjevisning klockan 14.00 samt visning klockan 15.20. Skaparverkstad med tema biofili i norra flygeln.
Plats: Södra flygeln, herrgården

LOVE ANTELL – DÅ – NU – SEN
Med AR (augmented reality) och kameran i din mobil kan du vandra runt bland händelser och människor från förr och nu i digitala verk av Love Antell. Verken finns på flera platser på Fredriksdal. Skyltar med instruktioner finns på museiområdet vid herrgården, Lillarydsgården och gräsmattan bakom stadskvarteret.

Tingen i samlandets spår
En utställning som visar hur ett museum kunde se ut för lite mer än 100 år sedan. Just nu finns här också Elin Unnes kuriosakabinett, verket Bevarandeplan 2023 av konstnären Kristina Müntzing samt film av My Sjögren, en av årets mottagare av kulturstipendiet.
Plats: Kulturmagasinet, stadskvarteret.

Elin Unnes kuriosakabinett
En miniutställning på samma tema som årets utställning, biofili. Här samlas föremål som lyfter fram och beskriver människans förhållande till naturen via medicin, magi, totemdjur, insekter, väldoft och mer.
Plats: Kulturmagasinet, stadskvarteret.

Bevarandeplan 2023
Verk av Kristina Müntzing. Müntzing utforskar förhållandet mellan konst och hantverk och skapar ett unikt visuellt språk inom arbetshistoria, med särskilt fokus på kvinnligt arbete. I detta verk förundras hon över historien, vad som gömts och glömts bort av Gisela Trapps väggmålningar.
Plats: Kulturmagasinet, stadskvarteret

På landet mitt i stan
En utställning om hela Fredriksdal museer och trädgårdar. Här finns miniatyrmodellen av Fredriksdal museer och trädgårdar skapad av Rolf Sjölander.
Plats: södra flygeln, herrgården

Grafiska museet
En typograf, en trähandpress från 1700-talet i 1400-talsmodell, bokbindning, papperstillverkning och mycket mer om tryckerikonsten på nordens största levande grafiska museum.
Plats: stadskvarteret

Teatermuseum Nils Poppe och Eva Rydberg
Vårt minsta museum innehåller mängder av kärlek till två av Sveriges främsta teateraktörer.
Plats: bakom Popperondellen, ingång mittemot Fredriksdalsteatern

Alla ordinarie museiinteriörer och historiska byggnader håller öppet.