Välkommen hem till 1972

Har du någon gång drömt om att få åka tillbaka i tiden? Under H22 kan du besöka en lägenhet på Drottninghög så som den kan ha sett ut 1972. Lägenheten är utrustad med tidsenliga tapeter, nybonat parkettgolv, ryamattor och en tv med två kanaler. Se bara till att inte fastna i 1970-talet… det är lätt gjort. Adress: Grönkullagatan 43 C.

År 1969 stod ett nytt bostadsområde klart i Helsingborg. Alla lägenheter hade WC, välutrustade kök med spis, kyl och frys samt balkong eller altan för alla. Telefonjack och tv-antennuttag likaså. Till Drottninghögs nybyggda lägenheter flyttade människor från andra delar av staden, landet och även världen. Då som nu. Somliga flyttade från lägenheter i centrala Helsingborg som saknade både toalett och bad- och duschmöjligheter.

Kanske minns du ditt eget 1972 eller så är det första gången du besöker 1972. I lägenhetsmuseet kommer du att befinna dig mitt i historien och här får du lov att slå dig ner och bli en del av framtidens tillbakablick. Här finns inga montrar och inga skyltar med information om att du inte får lov att röra utställningsobjekten. Snarare tvärtom. Passa på att vila en stund i soffan, titta på tv, bläddra i fotoalbumen, läs tidningen, kika i köksskåpen eller samtala kring köksbordet med andra tidsresenärer. Lägenhetsmuseet är skapat med människor som har bott och bor på Drottninghög.

Drottninghög var Helsingborgs första miljonprogramsområde, den tidens innovativa stadsutvecklingsprojekt. Under H22 City Expo kan du därför uppleva både DrottningH som är en av Helsingborgs stads stora stadsutvecklingssatsningar just nu och resultatet av stadsutvecklingen under det sena 1960-talet.

Arrangemanget är en del av H22 City Expo 30 maj-3 juli.