Fredriksdalsteatern

Skrattsalvorna och applåderna hänger fortfarande kvar i luften långt efter sommarens avslutade föreställningar. Friluftsteatern anlades 1927 som en utomhusteater med 1700-talets trädgårdsteatrar som förebild.

På Fredriksdals teater omges scen, salong och foajéer av höga, tuktade häckar med lind och avenbok. Redan 27 juli 1932 invigdes teatern med folklustpjäsen ”Värmlänningarna” i regi av Skådebanan.

Mellan åren 1957-1965 var Tore och Kerstin Karte som hade chefskapet över teatern. Under deras styre spelades bland annat klassikern som ”Den inbillade sjuke” av Molière. Nils Poppe tog över teatern 1966 och agerade själv både som chef och skådespelare. Det var nu som Fredriksdals friluftsteater blev rikskänd med en rad föreställningar som ”En enkel man” och ”Värdshuset vita Hästen”. Under många år kunde det svenska folket även njuta av teatern hemifrån när Sveriges television sände sommarens föreställning i TV under trettonhelgen.

Sedan 1994 är det Eva Rydberg som håller i trådarna. Eva har figurerat både på och bakom scenen med en rad roliga föreställningar som ”Arsenik och gamla spetsar”, ”Rabalder i Ramlösa” och ”Allå, allå, emliga armén”.

Mer information om aktuella föreställningar med mera finns på www.evarydberg.se. Verksamheten på Fredriksdalsteatern drivs av Eva Rydbergs nöjesproduktion som hyr friluftsteatern av Fredriksdal museer och trädgård.

Fler byggnader på Fredriksdal