Fredriksdalsteatern

Skrattsalvorna och applåderna hänger fortfarande kvar i luften långt efter sommarens avslutade föreställningar. Friluftsteatern anlades 1927 som en utomhusteater med 1700-talets trädgårdsteatrar som förebild.

På Fredriksdals teater omges scen, salong och foajéer av höga, tuktade häckar med lind och avenbok. Teatern hittar du inne på museiområdet mellan stadskvarteret och den stora vägkorsningen vid huvudentrén. Redan 27 juli 1932 invigdes teatern med folklustpjäsen Värmlänningarna i regi av Skådebanan.

Mellan åren 1957–1965 var Tore och Kerstin Karte som hade chefskapet över teatern. Under deras styre spelades bland annat klassikern som Den inbillade sjuke av Molière. Nils Poppe tog över teatern 1966 och agerade själv både som chef och skådespelare. Det var nu som Fredriksdals friluftsteater blev rikskänd med en rad föreställningar som En enkel man och Vita hästen. Under många år kunde det svenska folket även njuta av teatern hemifrån när Sveriges television sände sommarens föreställning i TV under trettonhelgen.

Sedan 1994 är det Eva Rydberg som håller i trådarna. Eva har figurerat både på och bakom scenen med en rad roliga föreställningar som Arsenik och gamla spetsar, Rabalder i Ramlösa och Allå, allå, emliga armén.
Mer information om aktuella föreställningar med mera finns på www.evarydberg.se.

Teaterbesökare har alltid fri entré till hela museiområdet samma dag som de går på föreställning. Entré sker via huvudentrén där teaterbiljetten visas upp.

Verksamheten på Fredriksdalsteatern drivs av Eva Rydbergs nöjesproduktion som hyr friluftsteatern av Helsingborgs museum.

Foto: Mikael Lindell Bohlin