Fredriksdalsteatern

Skrattsalvorna och applåderna hänger fortfarande kvar i luften långt efter sommarens avslutade föreställningar. Friluftsteatern anlades 1927 som en utomhusteater med 1700-talets trädgårdsteatrar som förebild.

På Fredriksdals teater omges scen, salong och foajéer av höga, tuktade häckar med lind och avenbok. Teatern hittar du inne på museiområdet mellan stadskvarteret och den stora vägkorsningen vid huvudentrén. Redan 27 juli 1932 invigdes teatern med folklustpjäsen Värmlänningarna i regi av Skådebanan.

Mellan åren 1957–1965 var Tore och Kerstin Karte som hade chefskapet över teatern. Under deras styre spelades bland annat klassikern som Den inbillade sjuke av Molière. Nils Poppe tog över teatern 1966 och agerade själv både som chef och skådespelare. Det var nu som Fredriksdals friluftsteater blev rikskänd med en rad föreställningar som En enkel man och Vita hästen. Under många år kunde det svenska folket även njuta av teatern hemifrån när Sveriges television sände sommarens föreställning i tv under trettonhelgen.

1994 -2023 var det Eva Rydberg som höll i trådarna. Eva figurerade både på och bakom scenen med en rad roliga föreställningar som Arsenik och gamla spetsar, Rabalder i Ramlösa och Allå, allå, emliga armén. Sommaren 2023 gjorde Eva Rydberg sin sista säsong på Fredriksdalsteatern med föreställningen Två man om en änka.

Teaterbesökare har alltid fri entré till hela museiområdet samma dag som de går på föreställning. Entré sker via huvudentrén där teaterbiljetten visas upp.

Från och med säsongen 2024 kommer Anagram Live AB att ta över och driva Fredriksdalsteatern.

Foto: Mikael Lindell Bohlin