Herrgården Herrgården Herrgården Herrgården Herrgården Herrgården

Herrgården

Upptäck herrgården som speglar tiden och årstiderna på Fredriksdal. Herrgården är från 1787 och donerades till Helsingborgs stad 1918 av Gisela Trapp.

Foto: Ebba Fogelfors Foto: Ebba Fogelfors Foto: Ebba Fogelfors Foto: Ebba Fogelfors Foto: Ebba Fogelfors Foto: Ebba Fogelfors

Ågård

Den här gamla gården har stått på Fredriksdal sedan invigningen 1923. I början av 1800-talet låg den invid Lagan men plockades ner 1920 och fraktades via järnväg till Helsingborg.

Foto: Sven-Olof Larsén Foto: Sven-Olof Larsén Foto: Sven-Olof Larsén Foto: Sven-Olof Larsén Foto: Sven-Olof Larsén Foto: Sven-Olof Larsén

Lillarydsgården

Lillarydsgården består av bostad, loge och stall och kan delvis dateras till mitten av 1600-talet. Kom in och se hur man bodde förr i tiden.

Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall

Benstampen, kvarnen och sågen

På väg till Lillarydsgården stöter du på tre äldre byggnader. De har alla spelat en viktig roll för människors försörjning på landsbygden.

Malttorkan Malttorkan Malttorkan Malttorkan Malttorkan Malttorkan

Malttorkan

I en malttorka eldades förr en stor ugn som gav värme för att torka den malt som användes för att tillverka svagdricka och öl. Titta in och se hur det ser ut.

Foto: Anna Alexander Olsson Foto: Anna Alexander Olsson Foto: Anna Alexander Olsson Foto: Anna Alexander Olsson Foto: Anna Alexander Olsson Foto: Anna Alexander Olsson

Smedjor

Det finns två smedjor på vårt område: Bössmedjan och Harlyckesmedjan. Ibland kan du träffa smeder i arbete i smedjorna.

Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall

Ringstorps mölla

Den stora väderkvarnen på Fredriksdal är i bra skick och kommer från Ringstorp. Kvarnen består av tre våningar och var i bruk fram till 1914.

Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall Foto: Ralf Ekvall

Engelska lusthuset

Vår minsta och mysigaste byggnad. Lusthuset har väck nyfikenhet och lockat till besök i över 200 år. Under vår- och sommarsäsongen är det inbäddat i grönska.

Foto: Caroline Flindt Foto: Caroline Flindt Foto: Caroline Flindt Foto: Caroline Flindt Foto: Caroline Flindt Foto: Caroline Flindt

Kägelbanan

På kägelbanan spelas än i dag kägel, en föregångare till bowling. På en släthyvlad bana kastas klot som ska knuffa ner käglorna vid banans slut.

Foto: Gåim Foto: Gåim Foto: Gåim Foto: Gåim Foto: Gåim Foto: Gåim

Loge, Stall och Vagnslider

I ladugården bor våra lantrasdjur på vintern. Såväl ladugård som loge och vagnslider var viktiga byggnader för jordbruket som bedrevs här en gång i tiden.