Kunskap och inspiration

Kunskap och inspiration på Mikaeli marknad

Njut av det gröna och sköna, höstens skörd och våra trädgårdar. Inspireras av svampodlare, blomsterkreatörer, frukt- och grönsaksodlare och unga floristelever. Lär dig mer om svenska äppelsorter och naturens läckra matsvampar. På Mikaeli marknad träffar du också pomologer, odlingsexperter och museets kunniga personal som berättar om det goda växande.

Förköp din biljett

Äpplets magi: årets fruktutställning i herrgården fokuserar på relationen mellan människa och äpple. Lär dig mer om myter, sägner och folktro kopplade till äpple och päron. (Herrgården)

Sortbestämning med pomologer: ta med egna äpplen och päron, 3–5 exemplar av samma sort, max fem olika sorter. (Herrgården)

Odla hemma, svamp och mikrogrönt: egenproduktion av mat – visning, försäljning, öppen workshop med Viktor Zaunders från Growhub i Röstånga. (Herrgården)

Svamp: pop-up-utställning med sortbestämning och rådgivning. (Herrgården)

Biofili – en kärlekshistoria av Elin Unnes: Sista chansen att se årets utställning där du får komma blommorna inpå livet och uppleva vad biofili innebär – att knyta an och få kontakt över artgränserna. (Södra herrgårdsflygeln och kryddträdgården)

Liten skulpturpark: Estetiska programmet – bild och formgivning, Nicolaiskolan. (Köksträdgården)

Helsingborgs Trädgårdsförening: presentation och goda råd om trädgård och odling. Lotteri och quiz. (Köksträdgården)

Odla din hälsa: Åke Truedsson om bär och frukt; förmedlar, visar och säljer plantor. (Köksträdgården)

Blomsterinspiration: floristelever från Rönnowska visar kransbindning. (Framför herrgården)

Elin Unnes kuriosakabinett: miniutställning på samma tema som årets utställning: biofili. Här samlas föremål som lyfter fram och beskriver människans förhållande till naturen via medicin, magi, totemdjur, insekter, väldoft och annat. (Kulturmagasinet)

Hela Fredriksdal i miniatyr: Rolf Sjölanders modell i av friluftsmuseet. (Södra herrgårdsflygeln)

Fredriksdals frukt, sylt och buketter: försäljning från Fredriksdals odlingar. (Herrgården)

Fredriksdal i uteköket: serverar och inspirerar kring gröna rätter. Pop-up tema lakrits i maten, klockan 14.00 vid uteköket i samarbete med Lakritsfabriken. (Herrgården)

Fredriksdals grönsaker: försäljning av årets skörd. Endast Swish och kortbetalning. (Köksträdgården)