Familjeaktiviteter under året

Det händer mycket för familjen på Fredriksdals museer och trädgårdar i år. Fira olika högtider, prova på allt från smide till målning och gå på föreställningar. Vi har flera aktiviteter för både stora och små.

Den 6 juni gratulerar vi Sverige med bland annat flaggutdelning, musikuppträdanden och nationalsång. Mellan gårdar och gränder på museiområdet finns föreningar från Helsingborg på plats och berättar om sina verksamheter och bjuder på både kunskap, smaker och hantverk.

På nationaldagen öppnar även utställningen Vi firar 100 år för framtiden. Här kan ni ta reda på varför friluftsmuseet ser ut som det gör och hur det kommer att se ut i framtiden. Det finns också roliga uppdrag och lekar med koppling till decennierna som utställningen handlar om.

När sommaren är här på riktigt är det dags för vårt traditionella midsommarfirande. I dagarna två, 23 och 24 juni, firar vi midsommar med Folkdansens Vänner. Vi firar som förr med ringlekar, fackeldans, folkmusik och logdans. Slå er ned för en picknick i det gröna, utmana varandra i olika lekar och ta en svängom i fackeldansen. Det blir också uppträdanden av folkdansare, skådespel och turer med häst och vagn.

För barn som tycker om att vara kreativa och arbeta med kroppen erbjuder vi flera olika byggnadsvårdsaktiviteter. Mellan den 26 och 30 juni kan man prova på att smida, mura, lägga tak, bygga och måla. På plats finns duktiga hantverkare som instruerar och berättar hur man gjorde förr.

Under juli månad spelas vandringsföreställningen ”En ljudande resa genom Sverige” som passar bra för stora och små tillsammans. Den handlar om Nils Holgersson som blivit förvandlad till en liten tummetott. På gåsen Akka flyger han genom vårt avlånga land. I föreställningen vandrar ni tillsammans med gåsapigan mellan olika platser och landar till slut i en sittande livekonsert. Det kommer även att finnas en instrumentverkstad för barn som är i gång under perioden som vandringsföreställningen pågår.

Lagom till halloween är det dags för Väsenvandring på Fredriksdal. Den 31 oktober och 1 november kan man gå på en vandring genom parken och lyssna på sägner från den svenska folktron. Vandringen kan vara lite läskig och därför rekommenderas den för barn från sex år och uppåt.

När det börjar lacka mot jul bjuder vi in till en mysig julmarknad. Jul på Fredriksdal, den 8-10 december, är en trevlig upplevelse för besökare i alla åldrar. Det är en gammaldags julmarknad med utställare som bland annat erbjuder lokala delikatesser, hantverk och godsaker.

Kom ihåg att ni under hela året kan besöka Trollskogen som är perfekt för lek och bus. Prova vår utmanande hinderbana och klättra i det enorma spindelnätet. Passa även på att hälsa på alla våra djur. Vi har allt från sällsynta kor och grisar till hästar och får.

Välkommen hela familjen!