Tips på vad du kan göra

Du kan studera fåglar på många sätt. Mata de på vintern, bygga en fågelholk eller leta fjädrar.

Leta gamla fågelbon

Under vintern när träden inte har några blad kan du leta upp gamla fågelbon för att se hur de är byggda och vilket material fåglarna har använt. Sedan kan du återvända lite längre fram på våren och se vem som bebor platsen i år.

Mata fåglar på vintern

För att studera fåglar på nära håll kan du hänga upp talgbollar eller sätt upp ett fågelbord där du matar fåglar med frön. På det här sättet hjälper du dem också att hitta mat under den kalla årstiden.

Sätt upp en fågelholk

Under sportlovet kan du köpa en byggsats på Fredriksdal och spika ihop din fågelholk hemma. Byggsatsen säljs utanför Kulturmagasinet mellan 22–26 februari, 30 kronor per byggsats. Betalning endast via Swish. Det är bra att sätta upp din holk redan nu, för då är den på plats när det är dags för fåglarna att hitta ett bo.

Leta fjädrar

Fågelns fjädrar skyddar mot vatten och regn. När en fjäder blir utsliten tappar fågeln den och en ny växer ut. Samla fjädrar och sätt fast dem i en oasisboll. Du kan också klippa ut en bit wellpapp och sticka in fjädrarna i håligheterna i varje sida. Häng upp som prydnad. Kan du komma på vilken fågel fjädern suttit på? Förr skrev man med fjäderpennor. Doppa fjäderns spets i vattenfärg och skriv.