Upptäck Fredriksdal med Guide Helsingborg

Guide Helsingborg är en kostnadsfri app där du hittar flera spännande turer som låter dig upptäcka mycket av det som finns på Fredriksdal. Lär dig mer om historia, nutid och framtid på samma gång.
Appen kan användas både i online- samt offlineläge.

Guide Helsingborg är en av Helsingborg stads satsningar på att möta besökare, invånare och turister i den digitala världen. Här samlas guider till flera besöksmål i Helsingborg. Utöver Fredriksdal museer och trädgårdar finns Dunkers kulturhus, Kärnan, Sofiero och flera rundvandringar i staden. Det tillkommer kontinuerligt nya platser och nya guider.

Guide Helsingborg är gratis att ladda ner och finns både till iOS och Android. Du hittar Guide Helsingborg på App Store och Google Play.

Guider

Fredriksdal runt

En interaktiv vandring med 17 lyssnarstationer utspridda över området. Lär dig mer om historien bakom Fredriksdal museer och trädgårdar samtidigt som du själv är på plats och upplever byggnaderna, de sällsynta skånska växterna och den gröna historien. Turen tar du i din egen takt.

Fredriksdals barnguide

Ett lustigt och lärorikt ljudäventyr för barn och vuxna. Följ med Nic Schröder och upptäck Fredriksdal tillsammans. Rundturen består av 23 stopp och är en klassisk tur men också en dramatiserad berättelse där ni får träffa på roliga karaktärer. Tjuvlyssna när franska och engelska parken bråkar, följ den rafflande frågesporten mellan gräsanden och rörhönan och träffa ett gäng charmerande bin. Finns också på danska.

Rospromenad med Karin Berglund

Upplev rosariet i sällskap med Karin Berglund, trädgårdsskribent och fotograf. Karins behagliga röst berättar om gammaldags rosor, Rosa Mundi och Fredriksdals rosarium. Förkortad version efter utställningen Rosornas mästare 2020 som handlade om kulturhistoriska rosor och Cedergrens legendariska plantskola på Råå.

På landet mitt i stan

Utställning i södra herrgårdsflygeln som handlar om hela Fredriksdal. Det är historia, nutid och framtid på samma gång. Utställningen På landet mitt i stan finns också som audioguide i Guide Helsingborg. Lyssna och ta del av innehållet innan du besöker oss eller få texterna upplästa medan du går omkring i utställningen.

Fredriksdal på stan

Upptäck tio platser i Helsingborg med koppling till stadskvarteret på Fredriksdal. Bland annat får du veta var stadskvarterets byggnader och interiörer låg från början. I Guide Helsingborg kan du gå hela rundan med karta på stan.

Stadsmänniskor

I stadskvarteret finns det gott om gamla byggnader samt interiörer och butiker som en gång i tiden låg i centrala Helsingborg. I guiden Stadsmänniskor får du lära känna några av de personer som levde och arbetade i dessa verksamheter när det begav sig.

Vilda växter på Fredriksdal

Nyfiken på vilda växter? Den här guiden visar dig delar av botaniska trädgårdens växtsamling. Du får veta mer om växternas intressanta ekologi och varför så många av dem nu är hotade och om hur Fredriksdal arbetar med att odla och bevara dem. Håll utkik efter gula små keramikblommor som visar dig vägen. Guiden börjar vid grinden till Botaniska trädgårdens systematiska del, när du kommer från engelska parken.