Säsongsöppning hos oss

Herrgården på Fredriksdal

På skärtorsdagen, den 6 april, är det äntligen dags för säsongsöppning på Fredriksdal museer och trädgårdar. I år är det 100 år sedan vi öppnade och det ska givetvis firas under hela säsongen.

Den 6 april bjuder på ett riktigt fullspäckat schema. Då är du välkommen att kika in i våra gårdar och interiörer och hälsa på djuren i hagarna. Träffa barnens favorit, häxan Kvasthilda, som utmanar alla på en klurig påskjakt. Klockan 11:30 är det samling på stora gräsmattan vid apoteket för då ska Kvasthilda väckas ur sin sömn och visa häxedanser tillsammans med sina spelmän (spelas av Ninni och Laif Carr från Spelmansgården).

Den här säsongen bjuder också på utställningar som har premiär på öppningsdagen. Till minne av Gisela Trapp, som skulle fyllt 150 år, öppnar en ny utställning i Prästgården som visar hennes möbler. I södra herrgårdsflygeln finns utställningen På landet mitt i stan och där är det premiärvisning av den nya miniatyrmodellen över Fredriksdal museer och trädgårdar.

I Öppet magasin kan du se några av Helsingborgs museums största föremål på temat rörelse, såsom bilar och båtar. Dessutom visas föremål med anknytning till vårt 100-årsfirande. Passa också på att besöka vårt teatermuseum. Det lilla museet med det stora innehållet. Här hyllar vi Nils Poppes och Eva Rydbergs långa och välkända karriärer.

Lagom till säsongsöppningen är det även premiär för det nya kaféet, Gisela Trapps Krog & Kafé. Här hittar du varma klassiker, dagens lunch och vegetariska alternativ sju dagar i veckan. Alltid med fokus på hållbarhet och råvaror efter säsong. Självklart kan du också njuta av en fika med flera klassiska bakverk.

Mellan den 6 april och den 28 maj pågår Sju sorters kakor – vett och etikett på kaffekalas. Där får du lära dig allt om vilka etikettsregler som gäller när det dukas upp för fika.

Varmt välkommen till en ny säsong på Fredriksdal museer och trädgårdar!